Phelipe Antonio Zarzana Spí­nola, oprichter van Bodegas Ximénez-Spí­nola, wordt al in 1752 schriftelijk vermeld. Er staat geschreven dat hij in 1729 een opdracht tot verscheping van wijn heeft gegeven. Geen gebrek aan historie hier! En het bedrijf is nog steeds in handen van dezelfde familie.

De huidige eigenaar, José Antonio, is dan ook een van de meest klassieke Spanjaarden die wij ooit hebben ontmoet. En uitgerekend hij is verantwoordelijk voor een innovatie in het ingedutte Zuid-Spaanse gebied Jerez. 99% van alle pedro ximénez druiven komt namelijk niet uit Jerez, maar uit buurstreek Montilla. De druiven van Spí­nola komen wél uit Jerez. Dat is al een onderscheid. Maar in plaats van sherry maakt José Antonio er onversterkte wijn van.

Topwijngaarden

De zeer oude stokken pedro ximénez van Ximénez-Spí­nola groeien in beroemde pagos (wijngaarden) met sterk kalkhoudende, witte albarizabodems, zoals Añina, Balbaina en Carrascal. Dit verklaart ook het unieke karakter van de wijnen en brandy van Ximénez-Spí­nola. Door de heel verfijnde zuren en subtiele mineraliteit die deze topwijngaarden de druiven meegeven, blinken de wijnen uit in ingehouden kracht en enorme complexiteit.

Om de kwaliteit nog verder op te voeren, heeft men bij Bodegas Ximénez-Spí­nola een paar jaar geleden besloten om de bodega in hartje Jerez de la Frontera te sluiten. De nieuwe is gebouwd tussen de pagos Añina en Balbaina in, ongeveer 2 kilometer van de stad Jerez richting Sanlúcar de Barrameda, dat aan de kust ligt. De nieuwe bodega is sinds de oogst van 2012 in gebruik en staat open voor bezoek.

Harold Hamersma geeft de Ximénez-Spínola P.X. Exceptional Harvest een 9,5 in zijn ‘De Grote Hamersma 2016’. Hieronder zijn proefnotitie:

“Jerez. Sherry toch? Ja, maar deze dan weer niet. Heel bijzonder. Onversterkte wijn. Maar 12,5 procent alcohol. Afkomstig van unieke wijngaarden (pagos) met zeer kalkrijke, albarizabodems in Añina, Balbaina en Carrascal. Van stokoude stokken, dat spreekt. Voor minder doen we het niet. En dan die wijn. Het zoet van vijgen. Het zilte van zoute popcorn. Karamelijs, ook al met zout. Gedroogde abrikoos. Toch ook die Fino-, die Manzanilla-zweem, opdat we wel weten waar we uithangen. Zwart-wit, die ouderwetse, los gestort in een papieren puntzak. Het zoet-zoute van een dropstaaf. Potverdikkie. Wat moet je hier nu naast zetten om te eten? Of gewoon niks van aantrekken en die fles leegsnoepen?”

Sinds vorige week hebben we ook de Ximénez-Spínola P.X. Fermentación Lenta aan ons assortiment toegevoegd. Dit is een droge P.X. De overrijpe P.X. druiven worden met de hand geplukt en in kleine kratten overgebracht naar de Bodega waar ze worden geperst. De most wordt langzaam vergist in eiken vaten van 225-300 liter. Als alle restsuikers zijn vergist blijft er een hele mooie droge P.X. over.

De Bodega maakt ook P.X. Old Harvest, P.X. Vintage, P.X. Muy Viejo en prachtige brandy’s.

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search