We hebben nieuwe jaargangen van de wijnen van Oxer binnen en eindelijk ook een klein beetje van zijn Skin 2019!

Marko 2019, DO Bizkaiko Txakolina

60% hondarribi zuri zerratia (petit courbu) en 40% hondarribi zuri (gros courbu). De wijn verblijft drie maanden sur lies met bastonnade voor meer karakter. Het is een frisse witte wijn met aroma’s van rijpe peer, groene appel, grapefruit en oranjebloesem. Sappig, fris en zilt van smaak. Wat een heerlijke gastronomische wijn is dit. Enige flesrijping doet de wijn goed. Jaargang 2018 waarvan wij nog enkele dozen hebben is nu bijvoorbeeld prachtig op dronk! (91 punten Robert Parker 2020)

 

Marko Gure Arbasoak 2019, DO Bizkaiko Txakolina

45% hondarribi zuri zerratia (petit courbu), 45% hondarribi zuri (gros courbu) en 10% izkiota txikia (petit manseng). 30% van de wijn vergist in rvs tanks en 70% in Franse eiken vaten van 500 liter. Spontane vergisting met eigen gisten. Negen maanden sur lies. Ongefilterd. Aroma’s van rijpe appels en peren, rokerig en gist als in autolyse; complex, romig, droog, mineraal. Wat een spannende wijn! (94 punten Robert Parker 2020). Productie 12.000 flessen.

We hebben tevens nog enkele dozen van jaargang 2018 op voorraad.

 

Marko Skin 2019, Bizkaiko Txakolina

100% hondarribi zuri; een handmatige selectie van de beste druiven uit de beste en oudste wijngaarden van het domein. Na 8 dagen contact met de schillen in 300 liter amforen worden de schillen weggehaald zodat de most kan vergisten. Hierna wordt de wijn overgestoken op Franse barriques en rijpt de wijn op de schillen gedurende 8 maanden.

Skin is een complexe wijn met aroma’s van rijpe gele appels, kweepeer, gecarameliseerde sinaasappelschil, gedroogde abrikoos en wat umami. mooie, levendige zuren en een vrij stevige structuur door de rijping op de schillen.

De productie is slechts 1.060 flessen.

 

Suzzane 2018, DO Rioja

100% garnacha vergist in Franse eiken van 500 liter en daarna ongeveer 12 maanden gerijpt in Franse eiken vaten van 500 liter en in betonnen eieren (2018). Suzzane is vernoemd naar het liedje van Leonard Cohen en is een ode aan de vrouw. Een 100% garnacha kom je niet vaak tegen in Rioja. De prachtige oude wijngaard uit 1903 is 3 hectare groot en ligt in Cardenas (Rioja Alta) gelegen op 580 meter hoogte. Suzzane is een hele elegante wijn met een verleidelijke textuur, sappige zuren and zachte rijpe tannines. Aroma’s van rode kersen, bramen en pruimen en tevens specerijen als kaneel, cacao, tabak en florale tonen (viooltjes). Complex en geconcentreerd. Productie 4.600 flessen in 2018. Jaargang 2016 kreeg 92 punten Robert Parker, jaargang 2017 kreeg 95 punten.

Over jaargang 2018 zegt Luis Guttierez het volgende:

SUZZANE 2018
Score 94
This wine has nothing to do with past vintages, when I found too prominent oak. Here, the oak is perfectly integrated and neatly folded into the delicate Garnacha fruit, coming through as delicate and floral (violets). It’s nicely textured, velvety and very pure. The wine is tasty and has bright flavors, and it has light, great persistence and length, with some extra structure from the stems.”

 

Kalamity 2017, DO Rioja

50% tempranillo, 47% garnacha en 3% viuda en garnacha blanca. Een selectie van de beste druiven uit de beste percelen uit de 3 hectare grote wijngaard worden apart vergist in open kuipen, vaten en betonnen eieren. Vergisting vindt plaats met de eigen gisten. Na 12 maanden rijping in Franse eiken vaten van 500 liter en in foeders wordt de blend gemaakt.

Het opvallende etiket weerspiegelt Oxer’s voorliefde voor Shakespeare. De zin ‘Honi soit qui mal y pense’ (schande aan hem die er kwaad van denkt) is afkomstig uit het toneelstuk ‘ The Reign of King Edward the Third’.

Kalamity is een intense wijn met een breed spectrum aan aroma’s van rood fruit tot dierlijke tonen en van viooltjes tot truffel. Met de jaren zal dit alleen nog maar breder en complexer worden. Kalamity heeft een enorme lengte, balans en mineraliteit. Productie slechts 2.600 flessen.

Jaargang 2016 kreeg 95 punten van Robert Parker en 95 punten van Tim Atkin MW (Rioja 2019 Special Report.

Luis Guttierez zegt over Kalamity 2017 het volgende:

KALAMITY 2017
Score 95
“The ripeness of the vintage comes through, especially when tasted next to the phenomenal 2018, but it’s still harmonious and powerful but without edges. It has some grainy tannins, a bit Italian in a way; it has freshness and is sapid, very long, vinous and persistent.

 

Iraun 2018 en Artillero 2018 zijn helaas al uitverkocht en we zullen geduld moeten hebben tot de jaargang 2019 van deze wijn klaar is. gelukkig hebben we nog wat Iraun 2016 en Artillero 2017 in voorraad.

 

Luis Gutiérrez’s latest article on Rioja (“Rioja: a change of paradigm? From Grande Marque to grower?”) was published Friday on www.robertparker.com. We are proud to say that Mister Gutiérrez was very much impressed by Oxer’s wines. Below I send you some abstracts of the article, including the scores.

Rioja: a change of paradigm? From Grande Marque to grower?
“Just as I would often rather drink a bottle from Lassaigne than Salon, I get really excited when I find someone like Jose Gil, taste the amazing 2018s from Artuke, Diego Magaña or Oxer Bastegieta, or see the tremendous improvement in Miguel Merino or Alegre Valgañón. Let me mention some of them briefly.
I tasted with Oxer Bastegieta via video, and I understood the wines much better than ever before. Furthermore, there is a jump in quality from 2018, and the wines are fresher, with much better integration of the oak (he’s using older, larger barrels) to create wines of great definition and purity while keeping the same energy and approach from before.”

Garnacha: From Shameful to Trendy
¨There was also a time when people where embarrassed to have Garnacha. Well, it was more that they were embarrassed to say that they had it. And it wasn’t that long ago. In Rioja and elsewhere. The situation has changed radically in the last 10 years. It was thanks to Priorat—and later Gredos— that Garnacha changed from shameful to trendy…..There are, of course, the big names like Quiñón de Valmira from Álvaro Palacios, Pancrudo from Gómez-Cruzado (truly outstanding in 2018) and the wines from Oxer Bastegieta, Juan Carlos Sancha and David Sanpedro. Garnacha is here to stay. ¡Viva la Garnacha!”

 

Recent Posts

Start typing and press Enter to search