Recaredo Cava, Sant Sadurní­ d’Anoia, Penedes, Spanje

Het landgoed van de familie Mata is gesitueerd in het Grand Cru gebied voor Cava namelijk Sant Sadurní­ d’Anoia, Vilobi de Penedes, Subirat en Torralavit in de Alt Penedes. Als sinds 1924 maakt de familie Mata hier hoogwaardige cava en op dit moment zijn de derde, vierde en vijfde generatie actief binnen het bedrijf.

Sinds 2006 worden alle 50 hectares van hun wijngaarden bewerkt volgens de regulering van DEMETER. De druiven worden met de hand geplukt en per perceel apart vergist in hun eigen kelder. Ze gebruiken slechts 40% van de most; enkel het eerste sap wat vrijkomt na het kneuzen is goed genoeg voor hun cava. De vergisting van de most gebeurt deels in eiken vaten en deels in RVS tanks. Na de vergisting en het assembleren van de stille wijn worden de flessen gevuld en afgestopt met een natuurlijke kurk om gedurende een periode van tussen de 30 en 120 maanden te verdwijnen in de fraaie kelders van Recaredo. Elke 14 maanden worden de flessen geschud en verplaatst om de aanwezige gist in de fles te laten ‘bewegen’. Dit zorgt volgens Ton Mata voor een betere ontwikkeling van de smaak. Als de flessen klaar zijn voor het dégorgement worden ze verplaatst naar pupitres waar ze met de hand worden gedraaid zodat de gistprop langzaam naar de hals zakt.

Bij Recaredo worden alle 300.000 flessen die de bodega jaarlijks verlaten zonder het bevriezen van de hals met de hand gedegorgeerd. Het resultaat is een werkelijk prachtige range met hoogwaardige mousserende wijnen die hun plaats verdienen in de Nederlandse gastronomie én in de betere wijnspeciaalzaken. Menig champagne verbleekt bij de kwaliteit van deze cavas.

Wij hebben onderstaande cuvées in ons assortiment:

Relats de Recaredo 2010 Brut Nature: Xarel.lo en Macabeo, 33 maanden gerijpt sur lattes

Terrers 2008 Gran Reserva Brut Nature: 46% Xarel.lo, 40% Macabeo en 14% Parellada, minimaal 5 jaar en 8 maanden gerijpt sur lattes

Finca Serral del Vell 2006 Gran Reserva Brut Nature: 53% Xarel.lo en 47% Macabeo, minimaal 7 jaar en 3 maanden gerijpt sur lattes

Reserva Particular 2004 Gran Reserva Brut Nature Josep Mata Capellades: 33% Xarel.lo en 57% Macabeo, minimaal 9 jaar gerijpt sur lattes.

Vanaf € 19,95 per fles

 In Assortiment, Tip

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search