Tornai

Het familiewijngoed Tornai behoort tot de beste wijnproducenten van Somló. Het wijngoed werd in 1946 gesticht door grootvader Tornai en is inmiddels uitgegroeid tot 54 hectare. De wijngaarden zijn verdeeld over talloze kleine percelen. In het wijngoed zelf zijn enorme investeringen gedaan waardoor het tot één van de mooiste en best geoutilleerde van Hongarije behoort. Het wijngoed wordt geleidt door Tamas Tornai, de derde generatie. Hij is een autodidactische wijnmaker die al van jongs af aan mee werkt op het wijngoed. Ook zijn dochters Eszter en Anna zijn er werkzaam.

Somló

Het wijnbouwgebied Somló ligt in het noordwesten van Hongarije. Het is een gebied met een enorm kwaliteitspotentieel en een uniek, intrigerend terroir. De wijngaarden liggen hier op een heuvel (431 m. hoog) die bestaat uit de miljoenen jaren oude overblijfselen van een vulkaan. De bodem bestaat hier uit een zeer bijzonder zwart basalt, dat een diepe minerale impressie aan de wijnen meegeeft. De expositie is veelal zuidelijk. In totaal heeft Somló ca. 700 hectare aan wijngaarden.

Zenit 2015

De wijn heeft een aantrekkelijke geur met aroma’s van bloemen, wit fruit en basalt. Een mooie structuur met een licht romige, ietwat brede, ronde smaak. Fris, sappig, mineraal en open van karakter met de opmerkelijke basalt-terroir van Somló en een vrij lange afdronk.

Ideaal als aperitief maar ook breed inzetbaar als begeleider bij allerhande voorgerechten en niet te zware tussengerechten. Fingerfood, gefrituurde mosselen, kaashapjes, paling enz.

Tip: luxere huiswijn, seizoenswijn

€ 7,95 per fles

 

 

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search