Studiereis naar het zuiden van Portugal

Eind juni was ik met collega wijndocenten op studiereis naar Portugal waar we o.a. Amorim hebben bezocht. Amorim is een van de producenten van kurk in Portugal.

We bezochten het bos in Alentejo waar op dat moment de oogst in volle gang was. Bij een temperatuur van 43° Celcius! Daarna zijn we doorgereden naar een van de fabrieken waar de kurkplanken worden gedroogd, behandeld en uiteindelijk worden verwerkt tot kurken.

Het was heel indrukwekkend om het hele proces met eigen ogen te zien.

Hoe wordt een natuurkruk gemaakt?

De bast van de kurkeik wordt om de negen jaar met de hand (met een bijl) geoogst; een proces dat niet schadelijk is voor de boom.

Als de kurkeik 25 jaar oud is, wordt er voor de eerste keer geoogst. De kurk die dit oplevert noemt men de ‘virgin’ kurk. Die is niet geschikt voor de productie van natuurkurken voor de wijnindustrie. Amorim gebruikt deze ‘virgin’ kurk voor de productie van kurkvloeren e.d.

De tweede oogst vindt plaats als de kurkeik 34 jaar oud is. Ook deze kurk heeft nog niet de kwaliteit voor de productie van natuurkurken voor wijn. De kurk wordt ook deze keer gebruikt voor andere toepassingen.

Vanaf de derde oogst, de kurkeik is dan inmiddels 43 jaar oud, kan Amorim de kurk wel gebruiken. Vanaf dit moment kan men elke negen jaar nog zo’n 15 tot 18 keer kwaliteitskurk oogsten. De oogst vindt altijd plaats tussen mei en augustus.

2015-06-29-13-40-57-1De planken kurk worden naar de fabriek gebracht waar ze voor minimaal zes maanden te drogen worden gelegd.

2015-06-29-16-49-17Zodra de planken voldoende zijn gedroogd, worden ze gekookt in gesloten rvs-tanks. Dit proces zorgt ervoor dat de planken worden gereinigd, dat ze zachter worden en dus makkelijker te bewerken. Ook bevordert het de celstructuur van de kurk.

2015-06-29-17-04-33Vervolgens worden de planken geselecteerd op kwaliteit. De planken die geschikt zijn bevonden voor de productie van natuurlijke kurken worden in repen gesneden. Uit deze repen worden handmatig kurken gestanst.

2015-06-29-17-14-01De natuurkurken worden door speciaal ontworpen machines gesorteerd op kwaliteit.

Amorim is voorloper in de strikte kwaliteitscontrole tijdens elk stadium van het gehele proces!

Kurken worden eveneens getest op de aanwezigheid van TCA, wat de vervelende kurkgeur en -smaak veroorzaakt in wijn.

Tot slot worden de natuurkurken nogmaals gewassen en gereinigd. Daarna gepolijst en van een merk voorzien. Meestal de naam van het wijnbedrijf.

img_1882