Nieuwe wijnen na ons bezoek aan Rioja in april

Beste klant,

Tijdens het bezoek van Monique aan de Barcelona Wine Week (BWW) in februari waren niet alle wijnen klaar om te laten proeven en ook niet alle producenten waar wij mee werken waren op de BWW aanwezig. Dus gingen we in april een week naar Rioja zodat we ze allemaal konden bezoeken. Het is zo waardevol om ze te zien en te spreken in hun eigen omgeving en om met ze de wijngaarden in te gaan. Het was die week voor velen ook wel spannend aangezien de wijnstokken een week tot 10 dagen voor liepen op wat gebruikelijk is en de stokken daarmee kwetsbaar zijn voor eventuele nachtvorst en hagel in het voorjaar. De week dat wij er waren werd er ook nachtvorst afgegeven en helaas zijn er wijngaarden van producenten getroffen, van 25-30% schade tot soms wel 60%! Heel triest want dat betekent geen opbrengst dit jaar. Gelukkig melden Oxer, Elena, Sinodo en Victor Ausejo dat ze geen schade hadden.

Terug naar de bezoeken, we hebben bij Sinodo en bij Elena nieuwe wijnen geproefd waarvan de rosado van Sinodo inmiddels binnen is gekomen. De nieuwe wijn van Elena is nog niet gereed voor transport en volgt later.

Sinodo rosado 2022
Licht van kleur, vol van smaak en droog. Een wijn met een goed bewaarpotentieel ook. Sinodo rosado is gemaakt van 100% garnacha, de stokken (45 jaar oud) staan aangeplant in Ausejo op een hoogte van 630 meter. na de alcoholische vergisting rijpt de wijn 7 maanden in gebruikte Franse barriques van 4 jaar oud. Voor botteling wordt de wijn slechts licht gefilterd. Productie: slechts 595 flessen.

Ook bij Victor Ausejo hebben we de nieuwe jaargangen vanuit het vat geproefd, zijn garnacha blanca barrica is geweldig! Zo veel frisheid, terroir expressie, complexiteit dat belooft wat. maar we moeten nog even geduld hebben, de wijn is nog niet klaar. Ook proefden we de garnacha tinto 2022 en 2023 van Victor beiden heel goed, maar 2022 heeft wat ons betreft de meeste potentie! Een wijn die zich kan meten met de betere wijnen uit de zuidelijke Rhone! Jaargang 2022 moet nog geëtiketteerd worden, dus ook hiervoor geldt nog even geduld.

Parcela 333 2022 was gereed en die hebben we meegenomen toen we naar huis gingen. Deze jaargang is beschikbaar in de winkel al is de wijn nog wat jong en wat strakker dan 2021.

Ook zijn we bij Bodegas Tobelos op bezoek geweest en hebben daar alle nieuwe jaargangen geproefd. Ook hier valt op dat de invloed van het hout minder wordt en dat Adriana, de wijnmaakster meer frisheid en terroir expressie zoekt. We zijn twee van hun wijngaarden in gegaan, Salinillas del Buradon (aan de voet van de Tolono) waar ze een prachtige, complexe en frisse tempranillo maken en in Los Quinones. Los Quinones is een oude, ommuurde wijngaard in San Vicente de la Sonsierra, aangeplant met viura. Het is een complexe, rijke, krachtige en tegelijk ook elegante witte wijn met een enorm bewaarpotentieel en 2021 was een zeer goede jaargang. Helaas werd deze wijngaard door de vorst getroffen waardoor er dit jaar niet of nauwelijks opbrengst zal zijn.

Van Tobelos hebben we de blanco 2023, crianza 2019, Tahon Reserva blanco 2020 (nieuwe wijn), Tahon Reserva tinto 2018, Salinillas 2018 en Los Quinones 2021in ons assortiment.

Van Oxer is zijn nieuwe jaargang Iraun (2023) heel goed en deze is recent gebotteld, de andere witte wijnen zijn nog niet gereed. In het najaar volgen de rode wijnen. We hebben gelukkig voldoende ingekocht van de wijnen die nu mooi op dronk zijn zoals Terlegiz 2022 (Txakoli), Suzzane 2022, Kuusu, Kalamity en Tartalo, allen Rioja. Van Mantonni, Buruzagi en Ahari hebben we nog beperkte beschikbaarheid dus wees er snel bij als je interesse hebt.

In het huis wijn segment of open wijn segment hebben we de witte wijn van de Bodega San Miguel opgenomen. Hier zwaait Roberto Monforte de scepter, een van de drie Sinodos. Een witte wijn van 80% viura en 20% sauvignon blanc, fris, fruitig, droog, goede vulling, structuur, sap. Een welkome aanvulling voor het assortiment.

Tot slot hebben we nog een aantal andere producenten bezocht die we interessant vinden en waarvan we de wijnen graag aan ons assortiment zouden willen toevoegen. Maar hierover zijn we nog in gesprek.

Al met al was het een interessant, leerzaam en leuk bezoek. Rioja blijft ons verrassen.