Op bezoek bij Oxer In Laguardia, Rioja

In juni 2019 waren we voor het laatst op bezoek bij Oxer in Rioja. Door de pandemie en doordat Oxer het heel erg druk heeft, was het helaas niet mogelijk om hem in de tussentijd te bezoeken. Maar in januari was er een mogelijkheid om die kant op te gaan dus zijn we in de auto gestapt en naar Rioja gereden. En dat was een goede beslissing! Het was goed om Oxer weer te zien en te spreken en van hem zelf te horen waar hij mee bezig is. De ontwikkelingen gaan vlot en niet alleen bij Oxer maar ook in Rioja zelf, maar hierover in een aparte blog meer.

Nog even terug naar het begin..

Naast de wijnen die hij in Bizkaia maakt, de Txakoli’s, begon hij in 2009 om zijn droom in Rioja te verwezenlijken. Met de aankoop van een klein perceel in Elvillar, beplant met de inmiddels meer dan 100 jaar oude wijnstokken maakte hij zijn eerste wijn, Artillero. Ook Iraun, een witte houtgelagerde Rioja wordt gemaakt van druiven uit deze wijngaard. Daarna volgde Suzzane, een garnacha van meer dan 100 jaar oude stokken van een klein perceel in Cardenas, in de zone Alto Najerilla (Rioja Baja). Een wijn met een geweldige concentratie en heel fraai in balans en ok nog eens van garnacha wat toen nog niet heel erg gebruikelijk was! Als snel volgt zijn topwijn Kalamity, een blend van garnacha, tempranillo en Viura. een selectie van de beste druiven van de percelen in Elvillar en Cardenas. En dan komt er een heel bijzonder perceel op Oxer’s pad, of was het andersom? Deze wijngaard, Somo, een kleine wijngaard van slechts 0,7 hectare gelegen op 600 meter hoogte, is beplant met eveneens oude wijnstokken. Een field blend van tempranillo, graciano en viura. De bodem bestaat kalkhoudende klei met kalksteen. Hier in dit unieke perceel komt alles samen voor Oxer. De expressie van terroir en de druiven komen tot uiting in zijn absolute topwijn Tartalo.

Nieuwe wijngaard

 

Tijdens een lunch bij restaurant Alameda in Fuenmayor (absolute aanrader als je in de buurt bent!) vertelde Oxer dat hij een plan aan het uitwerken is voor het realiseren van een eigen ruimte om gasten/klanten te kunnen ontvangen. Deze ruimte zal worden gerealiseerd bij zijn nieuwe wijngaard in Laguardia. Na de lunch nam Oxer ons mee naar deze nieuwe wijngaard en vertelde hij vol enthousiasme en passie over het plan. Maar hij heeft er nog veel werk te doen. Zoals hij al zijn wijngaarden bewerkt, zal ook deze nieuwe wijngaard worden bewerkt, biodynamisch en door middel van permacultuur. Het intensieve werk in de wijngaard en in de bodega vertaalt zich in energieke wijnen met frisheid en elegantie.

Terug naar de bodega waar we de nieuwe wijnen en nieuwe jaargangen uit het vat proefden. Iraun 2021, een geweldige jaargang of zoals Oxer zei ‘my best Iraun ever’. Suzzane, Kalamity en de fenomenale Tartalo, maar ook nieuwe wijnen uit nieuwe wijngaarden. De namen zijn nog niet bekend dus hier kunnen we nog niets over vertellen. En elke jaargang weer worden de wijnen nog verfijnder, nog preciezer. Zoals Oxer zelf zegt “I learn”.

Overigens heeft Oxer besloten om na 2019 geen Artillero meer te maken. De jaargang 2019 is dus de laatste jaargang van deze wijn en wij hebben nog een paar dozen kunnen kopen. Een wijn met een uitstekend bewaarpotentieel. jaargang 2010, die met meer houtrijping is gemaakt, staat nu nog als een huis. Dus als je een paar flessen in de kelder wil leggen… dan kun je dat met Artillero 2019 zeker doen.

Kalamity 2019 is niet gemaakt. Oxer vond de kwaliteit van de druiven niet goed genoeg voor deze wijn. Op dit moment hebben we nog een klein beetje 2016 en 2017 en voldoende 2018 op voorraad en daarna gaan we over op 2020.

Helaas was Iraun 2020 eind vorig jaar al helemaal uitverkocht en zullen we moeten wachten tot 2021 klaar is om te bottelen. Iraun 2021 is volgens Oxer de beste jaargang die hij tot nu toe van deze wijn heeft gemaakt. de wijn presenteerde zich tijdens ons bezoek al heel erg goed, maar heeft nog wel tijd nodig. Even geduld dus

Maar er is nog meer, een nieuw project in Toro waar Oxer een elegante en expressieve wijn maakt van de tinta de Toro ofwel tempranillo. Ook in Toro weet Oxer een wijn met een enorme fraicheur te maken. De eerste jaargang die Oxer heeft gemaakt, de 2020 zal dit voorjaar op de markt komen. Zeer de moeite waard.

We kunnen niet wachten om terug te gaan en zijn andere nieuwe wijngaarden te bekijken en zijn nieuwe Taxkoli te proeven.