Op bezoek bij Bodegas Tobelos in Briñas

In juni 2018 waren we op bezoek bij Oxer (van Oxer Wines) in Rioja en via hem en een vriendin van hem die daar destijds werkzaam was, zijn we bij Bodegas Tobelos in Briñas geweest. We hebben een rondleiding gekregen en na afloop hebben we de wijnen geproefd en dat bleek een schot in de roos! Precies de stijl en prijsklasse die we nog zochten in Rioja.

Bodegas Tobelos ligt Briñas in de Rioja Alta, het Spaanstalige deel van La Rioja. Vanuit de ontvangstruimte van bodega kijk je links op de Montes Obarenes en rechts op de Sierra Cantabria en tussen die twee gebergten stroomt de rivier de Ebro.

De wijngaarden die op 455 – 645 meter hoogte liggen, profiteren van de wind uit het noorden en de koele nachten waardoor de ruiven meer kleur, aroma’s en zuren behouden. En dit resulteert in wijnen met een goed tot lang bewaarpotentieel.

Tobelos bezit 40 hectare wijngaard verspreid over 55 percelen in Briñas, Labastida, San Vicente de la Sonsierra en Rivas de Tereso. De belangrijkste druivenrassen zijn tempranillo en garnacha voor rood en viura, garnacha en een beetje sauvignon blanc voor wit.

Inmiddels werken we al drie jaar met veel plezier met de wijnen van Tobelos en heel recent hebben we het assortiment uitgebreid met twee rode wijnen en hun topwijn wit al is deze laatste heel beperkt verkrijgbaar.

 

Blanco 2020

De wijn is nog jong met primair fruit als appel, peer en grapefruit, witte bloemen en zoete specerijen, mooie zuren en een goede structuur.

Bekijk deze wijn >

 

Garnacha tinto 2019

Intense geur met rijp rood fruit, balsamico, verse kruiden, specerijen, versgemalen zwarte peper en mineralen. Smaakvol, fluwelig en sappig met mooie zuren, een goede structuur en een goede balans tussen fruit, zuren en tannines. Geurig en fluwelig.

Bekijk deze wijn >

 

Crianza 2016

Volle, zachte en intense wijn met rijp zwart en rood fruit, cederhout, specerijen als kaneel en cacao. Rijpe tannines, zachte zuren en een aangename frisheid.

Bekijk deze wijn >

 

Reserva 2015

Aroma’s van zowel rood als zwart fruit, specerijen als kaneel en cacao, cederhout, zachte rijpe tannines en zachte zuren. Een hele fijne wijn die qua stijl en smaak tussen de crianza en de Tahón in zit.

Bekijk deze wijn >

 

Tahón Reserva 2013

Krachtige, intense en complexe wijn met aroma’s van bramen, specerijen, balsamico, cacao, cederhout, mineralen. Vlezig van smaak met een goede structuur, mooie balans tussen het rijpe fruit, de rijpe tannines en de zuren. Lange afdronk.

Bekijk deze wijn >