Op bezoek bij Elena Corzana in Navarrete, Rioja

 

Twee weken geleden zijn we afgereisd naar Rioja, Spanje voor een werkbezoek aan twee van onze producenten, Elena Corzana en Oxer Bastegieta.

Elena is oenoloog sinds 2003, ze volgde de opleiding aan de Universiteit van Montpellier (Frankrijk) en heeft haar sporen verdiend bij o.a. F. Ramirez de Ganuza (Rioja), Church Road (Nieuw-Zeeland), Buitenverwachting (Zuid-Afrika, Bodegas Tobelos en als sommelier bij Palacio Tondón. We hebben Elena leren kennen tijdens ons bezoek aan Bodegas Tobelos in 2018.

In 2019 maakt ze een unieke rode wijn die ze afgelopen najaar ook onder haar eigen naam op de markt brengt, Maturana tinta de Navarrete. Maturana tinta was bijna verdwenen in Rioja, maar gelukkig heeft men oude stokken van dit ras teruggevonden in Navarrete. DNA onderzoek heeft uitgewezen dat Maturana tinta verwant is aan Castets, een van oorsprong Frans druivenras dat in Frankrijk zo goed als verdwenen is.

Maturana tinta heeft kleine, compacte trossen met kleine bessen. Dit druivenras is erg gevoelig voor grijze rot doordat het laat knoppen vormt en vroeg rijpt. Maturana tinta heeft als kenmerken een diep paarse kleur, een hoog gehalte aan anthocyanen, een hoge zuurgraad en gemiddelde tannines. Aroma’s van groene paprika, balsamico, specerijen, aardse tonen, een goede structuur.

De druiven voor de wijn van Elena komt uit twee kleine wijngaarden, op 550 meter hoogte, in Navarrete, aangeplant in 2014. De bodem bestaat uit rode, ijzerhoudende klei. De expositie is zuidoost. De druiven worden met de hand geoogst, ontsteelt en vergist in amfora. Ook de malolactische vergisting (het omzetten van de harde appelzuren in zachte melkzuren) en de rijping van 12 maanden vindt plaats in amfora. Deze amfora van 400 liter is gemaakt van de rode klei uit Navarrete.

Een interessante en tevens unieke druif (en wijn!) die de diversiteit van het wijngebied Rioja laat zien.

Elena is net als Oxer een van de producenten die bijdragen aan de stille revolutie die gaande is in La Rioja. Maar hierover meer in een aparte blog.

Maturana tinta 2020 en  graciano proeven met Elena